Ciasto marchewkowe

Marchewka jest już stałym gościem w naszym domu. Codziennie przerabiam 8-10 sztuk. Przede wszystkim "wkręcam" je w sok warzywno-owocowy. Jednak wykorzystanie wytłoczyn postawiłam sobie za punkt honoru. naprawdę żal mi je wyrzucać... 

Ciasto marchewkowe to chyba jedna z lepszych form ich przerobienia. Zainspirowana przepisem stąd, stworzyłam własną wersję - bez masła, cukru, na mące pełnoziarnistej ;)


Składniki:

  • 250 g wytłoczyn z marchewki lub marchewki startej na tarce
  • 100 ml oleju
  • 4 łyżki miodu
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 125 ml mleka roślinnego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 60 g orzechów lub nasion (u mnie: nerkowiec albo słonecznik)
  • 80 g ksylitolu
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia. sodę, ksylitol, cynamon, posiekane orzechy lub ziarna i sól. Dodaj składniki mokre i marchewkę. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto wyłóż do tortownicy lub keksówki. Piecz 45 minut w temp. 180 st. 

Jeśli lubisz - możesz polać lukrem (z cukru pudru lub ksylitolu), rozpuszczoną białą czekoladą lub posypać cukrem pudrem :)