Ciasto dyniowe z czekoladowym kremem z daktyli

Miękkie, wilgotne, słodkie... Przepyszne! Ciasto dyniowe... Dodatkowo podkręcone kremem czekoladowym z daktyli... Po prostu miód :) Spróbujcie koniecznie!
Przepis pochodzi z książki "Jadłonomia" - znacie?


Składniki:
  • 1 szkl. mąki pszennej razowej
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1 szkl. puree z dyni
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/3 szkl. mleka roślinnego
  • 1/2 szkl. daktyli
  • 3-4 łyżki mleka roślinnego
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj: mąkę, cukier, sodę, proszek i przyprawy. W drugiej - puree, olej i mleko roślinne. 

Piekarnik rozgrzej do 175-180 st. Mokre składniki wlej do suchych i dokładnie wymieszaj. 

Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 45-60 minut (do suchego patyczka).

Daktyle zalej wodą i odstaw na pół godziny. Następnie odcedź, dodaj pozostałe składniki kremu i zblenduj za pomocą żyrafy na gładką masę.

Upieczone ciasto ostudź, wyjmij z keksówki i grubo posmaruj kremem.