Aromatyczna pieczeń z łopatki

Skąd moja mama wyciąga takie przepisy, to ja nie wiem :) Wielokrotnie już mnie zaskoczyła - a to przepisem na sałatkę, a to na ciasto... Tym razem przygotowała łopatkę, która skradła serca wszystkich. Aromatyczna, rozpływająca się w ustach... Gorąco Wam ją polecam!


Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 4 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Mięso umyj i osusz. Nakłuj głęboko w czterech miejscach i wciśnij ząbki czosnku. 

Kolendrę i zioła rozetrzyj w moździerzu. Wymieszaj z olejem i sosem sojowym. Powstałą marynatą natrzyj mięso, ułóż w naczyniu żaroodpornym z przykryciem i wstaw na całą dobę do lodówki.

Piekarnik nagrzej do 200 st. Wstaw mięso. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz 1,5 godziny. 

Po upieczeniu odczekaj 15 minut przed krojeniem.