Zupa rybna

Chodziła za mną od dwóch miesięcy... Od momentu, gdy spróbowałam jej nad morzem. Największą jej miłośniczką stała się jednak moja sześcioletnia córka. Wciągnęła cały talerz i zapytała: "mamo, kiedy mi taką ugotujesz?". Musiałam więc :)


Składniki:

  • 400 g filetów rybnych bez ości (np. dorsz)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 400 g pomidorów bez skórki z puszki (najlepiej krojonych)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 300 ml bulionu jarzynowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Filety rybne opłucz, osusz. Pęsetą usuń ości. Rybę pokrój w 2-3 cm kostkę. 

Na dużej patelni (z pokrywą) rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulkę, a po minucie czosnek. Zeszklij i podduś na małym ogniu przez 2-3 minuty. Dodaj paprykę słodką i ostrą i smaż przez minutę. Dodaj pomidory z puszki, bazylię i bulion, sos ostrygowy i cytrynę. Zagotuj.

Do wrzącej bazy dodaj pokrojoną rybę. Duś na małym ogniu przez 8-10 minut. Podczas gotowania staraj się nie mieszać. Dopraw solą i pieprzem.