Błyskawiczna sałatka wegetariańska

Kilka tygodni temu wybraliśmy się na spotkanie "Pleszewska Kuchnia Społeczna". Ideą była wymiana inspiracji, przepisów, smaków na dania z kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Sałatka, którą Wam proponuję, zdobyła nasze serca szybkością przygotowania i smakiem. Jeśli jesteście weganami, zwykły majonez zastąpcie wersją wegańską.


Składniki:

  • 1 szkl. suchego ryżu
  • słoik marchewki z groszkiem
  • puszka kukurydzy
  • 1/2 szkl. słonecznika
  • sól
  • pieprz
  • majonez lub jogurt naturalny
Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj na sypko. Ostudź. 

Słonecznik upraż na suchej patelni. Ostudź.

Do ryżu dodaj odsączone: marchewkę z groszkiem i kukurydzę oraz połowę słonecznika. Dopraw solą, pieprzem. Dodaj tyle majonezu, ile lubisz. Wymieszaj.

Wierzch posyp pozostałym słonecznikiem. Smacznego :)