Tarta ze szpinakiem i łososiem

Jakie są ulubione potrawy Waszych dzieci? Moja starsza pociecha ma bardzo wyszukane podniebienie. Jej ulubionym daniem jest... tarta ze szpinakiem i łososiem (przynajmniej w tej chwili ;) - zjadłaby każdą jej ilość, codziennie...


Nie ukrywam, że sama też chętnie ją jadam. Próbowaliście tego połączenia? Nie? Na co czekacie? ;)

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnego mleka
  • 400 g świeżego szpinaku
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 op. łososia wędzonego
  • sól
  • pieprz
  • 50 g masła
  • 5 łyżek mąki
  • 500 ml mleka
  • 80 ml śmietany 30%
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:


Usyp wzgórek z mąki i zrób w nim wgłębienie. Masło pokrój w kostkę, wrzuć we wgłębienie, dodaj sól, cukier i 1 jajko. Wymieszaj palcami i połącz składniki na gładką masę. Powoli zagarniaj mąkę i delikatnie ugniataj, aż ciasto uzyska konsystencję kruszonki. Wlej mleko i połącz je z resztą ciasta. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie. Ugnieć kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.


Szpinak opłucz i osusz. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmaż. Dodaj przeciśnięte przez praski ząbki czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź.

Ciasto  rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną formę do tortu o średnicy 24 cm. Ciasto podziuraw widelcem. Na cieście połóż okrąg papieru do pieczenia i wysyp fasolą lub ryżem (by nie podniosło się podczas pieczenia). i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. na 15 minut. Po tym czasie usuń obciążenie i piecz kolejne 10 minut. Wyjmij z piekarnika.


W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. Na małym ogniu roztop 50 g masła, dodaj 5 łyżek mąki i smaż 2 minuty ciągle mieszając. Odstaw z ognia i stopniowo wlewaj 500 ml mleka. Postaw z powrotem na ogniu i gotuj, aż sos zgęstnieje. Gotuj kolejne 2-3 minuty, dodaj kremówkę i przyprawy. Po ostudzeniu wymieszaj z roztrzepanym jajkiem.

Na upieczone ciasto wyłóż osączony i ostudzony szpinak. Ułóż na nim plastry łososia, a całość zalej
sosem beszamelowym. Wstaw do piekarnika na 180 st. na 30 minut. Aż wierzch się zrumieni, a sos stężeje.

Po upieczeniu odstaw na 10 minut, by sos się ściągnął. Nam najbardziej smakuje w połączeniu z sałatką z rukoli.