Pierogi gryczane z kapustą i pieczarkami

Pierogi... Każdy lubi inne - jedni wolą z owocami, inni ruskie, inni z mięsem. Mam w domu pierogożercę, który od kilku tygodni nie jada mięsa i białej mąki... Temat pierogów na obiad wracał systematycznie, aż w końcu podjęłam wyzwanie. Nie ukrywam, że się bałam, ale... warto było. Trochę zaangażowania i otrzymałam pyszne pierogi i uśmiechniętą buźkę mojej sześciolatki :)


Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml wody
  • dodatkowa mąka gryczana do podsypania
  • ulubiony farsz (u mnie: 1 podsmażona cebulka z 1 ząbkiem czosnku ugotowana z 20 dag kapusty kiszonej i wymieszana z 20 dag pokrojonych i uduszonych pieczarek; doprawiłam solą i pieprzem)
Sposób przygotowania:

Wodę zagotuj z olejem. Powoli wsyp do niej 120g mąki gryczanej - cały czas mieszając. Dodaj sól. Gdy masa zgęstnieje, odstaw na 10 minut. Po tym czasie przełóż na stolnicę, dodaj jako, pozostałą mąkę gryczaną oraz ziemniaczaną. Wymieszaj - najpierw widelcem, później zagnieć ciasto dłonią. Podziel na 4 części. Jedną pozostaw, a pozostałe owiń w folię, by nie wyschły.

Ciasto rozwałkowuj na 2-3 mm, wykrój kółko szklanką, nałóż farsz i ulep pieroga :)

Pierogi ugotuj w osolonej wodzie - od wypłynięcia około 2 minut.