Owsiane kotlety marchewkowe

Recykling wytłoczyn z soków trwa nadal. Żal mi wyrzucać kolejne kilogramy warzyw, które w prosty sposób mogą zamienić się w obiad ;) Myślenie ekonomiczne wygrywa ;) Dziś wersja z płatkami owsianymi. Próbowaliście?



Składniki:

  • 3 szkl. wytłoczyn z marchwi i jabłek
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 1/2 szkl. wiórek kokosowych
  • 1/2 szkl. siemienia lnianego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • curry
Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalej gorącą wodą (tak, by woda była ok. 1 cm powyżej poziomu płatków) i odstaw na 10-15 minut.

Siemię lniane zmiel - ja wykorzystuję pojemnik do siekania od blendera. 

Wymieszaj wytłoczyny z płatkami, wiórkami, siemieniem i przyprawami. Uformuj kotlety i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstaw do 180 st. na 30-40 minut.

Do przygotowania soku, z którego wytłoczyny posłużą do wykonania kotletów, polecam Wam wyciskarkę Sana