Letnie grillowanie

                Gdy doskwierają upały, letnie słońce przypieka, a spędzanie czasu w mieście wydaje się nie do wytrzymania, warto wybrać się na łono natury. Tam, gdzie woda jest czysta, trawa zielona, powietrze rześkie… Może to być ogródek, działka rekreacyjna, teren nad jeziorem czy rzeką. Przygotowany w takich warunkach posiłek będzie smakował jak żaden inny.

                Klasykiem gatunku w takich okolicznościach jest grillowanie. Przez tysiące lat ludzie sporządzali potrawy wykorzystując żywy ogień. Każde danie przygotowane nad ogniskiem ma wartość dodaną w postaci naturalnego zapachu dymu.

                Od kilkunastu już lat od wiosny do jesieni ulegamy trendowi wspólnego grillowania. Kiedyś mogliśmy używać tylko tych z węglem drzewnym. Dziś są i gazowe i elektryczne, z rożnami, z wielopoziomowymi rusztami, z pokrywami do wędzenia… Każda okazja jest dobrą do grillowania – urodziny, imieniny, zdanie matury, zaliczenie egzaminu na studiach, awans w pracy… Grillujemy wszystko – kiełbaskę, mięso, warzywa, sery, owoce, pieczywo… Z ich wykorzystaniem możemy stworzyć fantazyjne potrawy, które nie tylko będą smaczne, ale i wzbudzą podziw naszych gości.

                Dziś polecam dwa przepisy na grilla – mięsny i jarski. Dla każdego – coś dobrego…

Warzywa z grilla odkryłam dopiero w tym roku. Polubiłam je do tego stopnia, że rozważam zakup grilla elektrycznego, by móc przygotowywać je także zimą. 


Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na grillowane pyszności. Podrzucam mały spis treści ;)