Błyskawiczna napoleonka na krakersach

Wakacje - powinniśmy mieć więcej wolnego czasu, ale nie zawsze tak jest. Więcej zajęć na świeżym powietrzu, chęć spędzenia czasu z dziećmi... i dni uciekają. Czasem brakuje czasu, by upiec coś słodkiego. Przepis na błyskawiczną napoleonkę bez pieczenia może uratować nie jedno spotkanie towarzyskie ;)


Składniki:

  • 2 paczki krakersów
  • 500 ml mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 10 dag masła
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • ekstrakt waniliowy
  • cukier puder
Sposób przygotowania:

Mleko wlej do dużego garnka i zagotuj. Jajka zmiksuj z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodaj mąkę i wlej na gorące mleko. Podgrzewaj cały czas mieszając do całkowitego zgęstnienia. Odstaw do ostygnięcia. Kiedy krem wystygnie dodawaj po łyżce do rozmiksowanego masła. To ważne, by dodawać krem do masła!

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej warstwę krakersów. Wylej zimny krem i przykryj krakersami. Wstaw do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem