Sernik londyński (London cheesecake)

Bosh... Wygląda bosko! Smakuje - rewelacyjnie! Sernik, który przygotowuje się w mgnieniu oka. Sernik, który równie szybko znika :) 


Składniki:

  • 150 g ciastek pełnoziarnistych
  • 70 g masła
  • 600 g półtłustego zmielonego białego sera
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciastka i masło wrzuć do malaksera i zmiksuj, aż otrzymasz "mokry piasek". Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp mokre ciasteczka i dokładnie wylep nimi dno formy. Wstaw na 30 minut do lodówki.

Formę dwukrotnie owiń folią aluminiową z zewnątrz (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).

Do misy włóż ser, cukier i cukier waniliowy, jajka i żółtka oraz sok z cytryny. Zmiksuj tylko do połączenia składników. Masę serową wylej na schłodzony spód. Formę wstaw do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, do którego wlej wrzącą wodę do połowy wysokości formy z sernikiem. 

Formę w kąpieli wodnej wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz 60-70 minut. Po tym czasie na wierzchu rozsmaruj śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Piecz kolejne 10 minut. Po tym czasie usuń kąpiel wodną i studź w lekko uchylonym piekarniku. Sernik schłódź przed podaniem w lodówce przez co najmniej 12 godzin.