Babeczki z kaszą kukurydzianą

Muffinki zdobyły polską kuchnię. Pewnie dlatego, że promowane są w mediach jako te, którym wystarczy wymieszanie łyżką. Stanowią rewelacyjną propozycję dla zabieganych pań domu. Tradycyjne polskie babeczki odeszły gdzieś do lamusa... Ale dlaczego nie mielibyśmy ich od czasu do czasu przypomnieć? Tym bardziej, że w ich przypadku również możemy modyfikować przepisy. Babeczki ostatnio przeze mnie upieczone mają dodatek kaszy kukurydzianej. Dzięki czemu są apetycznie żółciutkie.


Składniki:

  • 1 szkl. kaszy kukurydzianej
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 150 ml oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:


Do miski wsyp mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj jajka, olej i śmietanę i krótko zmiksuj. Przełóż do foremek (w moim przypadku silikonowych, ale jeśli używasz zwykłych, pamiętaj by je natłuścić i wysypać mąką) i piecz ok. 25-30 minut w 180 st.