Knedel czeski wg Makłowicza

Knedla w Czechach jadłam bardzo dawno temu. Przypomniał mi o nim Robert Makłowicz w jednym ze swoich programów kulinarnych. Knedel wyglądał tak apetycznie na ekranie, że musiałam go spróbować. W rzeczywistości okazał się idealnym daniem obiadowym - razem z sosem i surówką. Koniecznie spróbujcie!


Składniki:

  • 6 suchych pszennych bułek
  • 1,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • masło do smażenia
Sposób przygotowania:

Ściereczkę kuchenną rozłóż i natrzyj margaryną.

Bułki pokrój w kostkę i zalej mlekiem. Jajka zmiksuj z margaryną. Dodaj bułkę odciśniętą z mleka i sól. Do masy dodaj tyle bułki tartej, by otrzymać dość twarda masę. Ręką wyrób ciasto i uformuj wałek na natłuszczonej ściereczce. Ciasto zawiń w ściereczkę, boki zawiń i zwiąż mocno nitką. 

Knedel w serwecie włóż do gorącej wody i gotuj pół godziny. Po ugotowaniu wyjmij z wody i ostudź. Pokrój na plastry i smaż krótko na rumiano na maśle.