Święconka - co włożyć do koszyczka wielkanocnego?

Chrześcijański zwyczaj święcenia pokarmów narodził się w VIII wieku. W Polsce zaczęto go praktykować dopiero w XIV wieku. Początkowo święcone było wszystko, co docelowo trafiało na wielkanocny stół. Dlatego to księża chodzili od dworu do dworu, by błogosławić pokarmy.


Dziś do wiklinowego koszyka, który zanosimy do kościoła w Wielką Sobotę, wkładamy symboliczne ilości pokarmów. Całość dekorujemy bukszpanem, baziami czy kwiatami i przykrywamy śnieżnobiałą serwetką.


A co powinno znaleźć się w tradycyjnej święconce? To pytanie zadajemy sobie co roku w przede dniu Wielkiej Soboty. Dobór pokarmów nie może być przypadkowy. Każdy z nich ma znaczenie:





- chleb - to pokarm podstawowy symbolizujący Ciało Chrystusa, gwarantujący dobrobyt i pomyślność,
- jajko będące znakiem zwycięstwa nad śmiercią, odradzającego się życia i płodności,
- wędlina, która zapewnia zdrowie, płodność i dostatek,
- sól - oznaczająca prostotę życia, chroniąca przed zepsuciem i oczyszczająca,
- chrzan - symbol Męki Pańskiej,
- baranek - oznaczający pokorę i łagodność; ten z czerwoną chorągiewką jest symbolem Chrystusa Zmartwychwstałego,
- zmielony czarny pieprz - symbol gorzkich ziół,
- ciasto - znak umiejętności i doskonałości.