Naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej

Motywacja do przygotowania naleśników z innej mąki niż pszenna była dwojaka. Po pierwsze chęć przeprowadzenia eksperymentu. Po drugie - stworzenie zdrowszej wersji tego mącznego dania. Eksperyment okazał się udany, a naleśniki gryczano-ryżowe stały się częstym gościem na naszym stole.


Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 l mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 200g mąki gryczanej
  • 100g mąki ryżowej
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:

Wymieszaj mąki z ksylitolem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka i mleko. Zmiksuj. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.

Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem za pomocą pędzelka. Wylewając porcję ciasta na patelnię, dokładnie je zamieszaj (mąka osiada na dnie). 

Smaż z obu stron.