Gęś faszerowana owocami

Kto się boi przygotować gęś? Ja też :) 

Gęś na zdjęciach jest dziełem mojej mamy. Przepis też :) "Po znajomości" kupiłyśmy gęś prawdziwie ekologiczną. Mięso było rewelacyjne. Jeśli macie możliwość zakupu właśnie takiej, nie wahajcie się :)

Gęś była fantastyczna, dlatego nie czekajcie! Próbujcie! :)


Składniki:

  • 1 sprawiona gęś (ok. 5 kg)
  • 100-150g suszonych owoców (namoczonych na noc lub np. z kompotu wigilijnego)
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 3 jabłka
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • cukier
  • 300g soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100g suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Przygotuj farsz: Owoce odcedź i pokrój na kawałki. Jabłka umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Cebule obierz i posiekaj. Wymieszaj owoce suszone z jabłkami, cebulą i majerankiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką i cukrem.

Piekarnij rozgrzej do 175 st. Gęś umyj i osusz. Natrzyj ją z wierzchu i w środku solą i pieprzem i napełnij farszem. Tuszkę zepnij wykałaczkami i obwiąż bawełnianą nitką. Zwiąż nóżki, skrzydełka zawiń pod spód i także zwiąż. Gęś ułóż na kratce postawionej w brytfannie - tak, by wytapiający się tłuszcz mógł swobodnie spływać. Piecz około 4,5 - 5 godzin. Około 45 minut przed końcem pieczenia wymieszaj 100ml wody z łyżką soli i co 10 minut smaruj gęś powstałą solanką na zmianę z tłuszczem z brytfanki.

Gdy gęś się piecze, przygotuj sos. Sokiem jabłkowym zalej suszoną żurawinę i zagotuj. Przypraw solą i cukrem. Zagęść mąką ziemniaczaną rozmieszaną w 1/2 szkl. zimnej wody. Gotuj jeszcze 2-3 minuty, mieszając. 

Gęś wyjmij z piekarnika, podziel na porcje i podawaj z sosem. Możesz serwować z pyzami, kluskami śląskimi... Tak jak lubisz :)