Sernik z miodem

Sernik... Uwielbiam pod każdą postacią. I ten klasyczny, i wiedeński, i z rosą, i na zimno... W tradycyjnych przepisach nieodłącznym składnikiem jest cukier, a, jak już wspominałam, staramy się ostatnio go unikać. Moja mama wyszperała gdzieś przepis na sernik z miodem. Brzmi nieprawdopodobnie? To prawda :) Ale efekt jest zaskakująco dobry :)


Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki kakao
  • 40 dag masła
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 2 szczypty imbiru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. miodu
  • 1 kg białego sera na sernik (zmielonego)
  • 10 dag rodzynek
Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z kakao, imbirem i proszkiem do pieczenia. Dodaj 20 dag schłodzonego masła i 1 jajko. Posiekaj, a następnie zagnieć półkruche ciasto. Z ciasta zrób kulę i schłódź w lodówce.

20 dag miękkiego masła utrzyj z miodem i 5 żółtkami. Przypraw szczyptą imbiru i soli. Dodaj zmielony ser i utrzyj wszystko na puszystą masę. Dodaj namoczone rodzynki i 5 ubitych na sztywną pianę białek. Masę serową delikatnie wymieszaj.

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i podziel na pół. Pierwszą część skrusz na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na pokruszone ciasto wylej masę serową, a wierzch posyp pokruszoną resztą ciasta. Piecz w temp. 200 st. przez 1 godzinę.