Pikantne curry z dynią

U Was też tak zimno? 

Podrzucam przepis na danie jesienno-zimowe, szybkie, rozgrzewające, dodające energii? Curry z dynią zaspokoi wszystkie te potrzeby. A dodatkowo ma jedną zaletę... danie przygotowuje się w jednym garnku :)

Inspiracja

Składniki:

  • 3 cebule
  • 1 mała dynia
  • 500g ziemniaków
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 500ml krojonych pomidorów z puszki
  • kawałek imbiru
  • 5 łyżek oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry
Sposób przygotowania:

Cebule obierz, pokrój w piórka i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj starty imbir oraz przyprawy. Po kilku minutach smażenia dodaj pokrojone w dużą kostkę warzywa: seler, ziemniaki i dynię, rozgnieciony czosnek. Duś 25-30 minut. Gdy warzywa będą miękkie dodaj pomidory. Wszystko zagotuj.



Podawaj z ryżem.