Pierniczki żytnie

Proste, szybkie i bez pszenicy! A do tego przepyszne! 

Ciasteczka żytnie - u mnie dzięki przyprawie piernikowej stał się pierniczkami, można doprawić cynamonem lub wanilią i całkowicie zmienić ich smak :)


Składniki:

  • 40 dag mąki żytniej
  • 200g masła
  • 4 łyżki ksylitolu lub cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżeczki domowej przyprawy do piernika/cynamonu/ziarenka z wanilii
Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z ksylitolem i przyprawą do piernika. Posiekaj je razem z masłem i żółtkami. Zagnieć na elastyczne ciasto. Odstaw do lodówki na godzinę.

Ciasto wałkuj partiami na grubość 5 mm i foremkami wycinaj ciasteczka. Piecz w 180 st. przez 15 minut.