Pierniczki bezglutenowe

Czy można upiec pierniczki bez glutenu? Oczywiście :) Sprawdziłam we własnym piekarniku :) Mieszanka mąki kukurydzianej, ryżowej i gryczanej (wszystkie można kupić za jednym zamachem np. w Lidlu) rewelacyjnie zastępuje zwykle stosowaną do upieczenia pierników mąkę pszenną. 

Ciasteczka według tej receptury mogą jeść zarówno osoby z celiaklią, jak i te, które z różnych przyczyn starają się ograniczać gluten.


Składniki:

  • 100g mąki kukurydzianej
  • 100g mąki gryczanej
  • 50g mąki ryżowej
  • 80g margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 100g miodu
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki ksylitolu
Sposób przygotowania:


W misce wymieszaj mąki, kakao, przyprawę oraz proszek do pieczenia. Dodaj ksylitol, miód, tłuszcz i jajko i wymieszaj łyżką. Następnie wyłóż całość na stół podsypany mąką kukurydzianą i zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Wałek oprósz mąką kukurydzianą i wałkuj ciasto partiami na grubość 4-5 mm.

Wycinaj małe pierniczki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. ok. 6-8 minut.