Pasztet warzywny

Z czym jadacie kanapki? Z szynką? Z serem? Z pomidorem? A może tak jak ja lubicie wszelkiej maści pasty? Ostatnio zajadamy się również warzywnym pasztetem. Jego przygotowanie zabiera dłuższą chwilę, ale otrzymujemy dwie małe keksówki fantastycznego pasztetu, który w zależności od upodobań możemy jeść sam, z ogórkiem kiszonym, z pomidorem... W każdej z tych wersji smakuje rewelacyjnie :)


Składniki:

  • opakowanie mrożonych warzyw w paskach
  • opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
  • 200 g migdałów
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 2 czerwone cebule
  • kilka łyżek oleju
  • sól
  • 2 małe keksówki (ja wybieram jednorazowe aluminiowe)

Sposób przygotowania:

Marchewkę z groszkiem i włoszczyznę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odcedź. Następnie wrzuć na rozgrzaną patelnię i przesmaż z zeszkloną wcześniej cebulą. Całość przykryj i duś na małym ogniu przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia i zmiksuj.

Na patelni upraż pokruszone migdały. Dodaj je do gotowej masy i wymieszaj razem z natką i jajkami. Foremki wypełnij przygotowaną masą i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez ok. 30-40 minut.