Gryczane ciasto marchewkowe

Znowu piliśmy sok z marchewki zrobiony z wykorzystaniem naszej wyciskarki Sana... I znowu zostały nam wytłoczyny. Powstało więc ciasto marchewkowe powodujące ślinotok. Słodka marchew w połączeniu z aromatyczną domową przyprawą do piernika i suszonymi ananasami... Obłęd! Wykorzystałam tu mąkę gryczaną, która, jeśli jesteście pewni źródła, może być bezglutenowa. Dodałam również ksylitol zamiast cukru.



Składniki:


  • 3 szkl. wytłoczyn z marchwi lub marchwi startej na drobnej tarce
  • 2 szkl. mąki gryczanej
  • 1 szkl. ksylitolu
  • 1 szkl. oleju
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść suszonego ananasa
  • garść rodzynek
Sposób przygotowania:

Suche składniki wymieszaj w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie mokre wlej do suchych i dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 50-60 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 st.