Gryczane ciasto marchewkowe

Znowu piliśmy sok z marchewki zrobiony z wykorzystaniem naszej wyciskarki Sana... I znowu zostały nam wytłoczyny. Powstało więc ciasto marchewkowe powodujące ślinotok. Słodka marchew w połączeniu z aromatyczną domową przyprawą do piernika i suszonymi ananasami... Obłęd! Wykorzystałam tu mąkę gryczaną, która, jeśli jesteście pewni źródła, może być bezglutenowa. Dodałam również ksylitol zamiast cukru.



Składniki:


  • 3 szkl. wytłoczyn z marchwi lub marchwi startej na drobnej tarce
  • 2 szkl. mąki gryczanej
  • 1 szkl. ksylitolu
  • 1 szkl. oleju
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść suszonego ananasa
  • garść rodzynek
Sposób przygotowania:

Suche składniki wymieszaj w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie mokre wlej do suchych i dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 50-60 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 st.


Komentarze

  1. Nareszcie znalazłam idealny przepis ( bezglutenoewy i bez cukru) Jednak ksylitol zamienię na erytrytol, ponieważ nie ma działania przeczyszczającego! Przyprawę do piernika robię od lat i mam sprawdzoną (cynamon, goździki, kardamon, imbir, nasiona kolendry, gałka muszkatołowa, pieprz, ziele ang.- od 1 pełnej łyżeczki przez płaską, 1/2 do 1/4 łyżeczki.
    Pozdrawiam B.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super! ja również przyprawę do piernika przygotowuję samodzielnie :) cieszę się, że przepis przypasował :)

      Usuń
  2. przepis super. do słodzenia dałem 2 lyzki miodu. ciasto wyszlo przepyszne, dzieki :) Przepis nadaje sie do foremki i na muffinki ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz