Budyń jaglany kokosowo-daktylowy

"Budyń jaglany" polecałam Wam już przed Świętami jako zdrowe słodkie danie niezwierające ani glutenu, ani cukru, ani laktozy. Dziś wersja kokosowo-daktylowa... Moja ulubiona!  



Składniki:

  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 2 szkl. wody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki miodu
  • 1 banan
  • 5 łyżek mleka kokosowego
  • garść posiekanych daktyli
Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną wypłucz na sitku zimną wodą. Następnie zalej 2 szklankami wrzątku, dodaj szczyptę soli i gotuj 10 minut. Po tym czasie wyłącz ogień i pozostaw pod przykryciem na kolejne 10 minut. Dodaj banana, miód, mleko i daktyle. Wszystko zblenduj mikserem na gładką masę. Przełóż do salaterek. Podawaj na ciepło lub zimno.