Zupa krem z batatów

Jesień i zima to czas zup. Jednocześnie to sezon na bataty. Można je kupić w coraz większej ilości sklepów. Warto spóbować, jak smakują... warto po to, by je polubić :) Pod względem wartości odżywczych przewyższają znacząco ziemniaki: czerwone (a takie kupiłam) są źródłem likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Zawierają sporo wapnia, fosforu, potasu, sodu, magnezu, siarki, żelaza, jodu, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy i witaminę E. Przekonałam Was?
Inspiracja


Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g batatów
  • 3,5 szkl. bulionu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Sposób przygotowania:

W garnku zeszklij oliwę, dodaj posiekaną cebulkę i czosnek. Zeskzlij. Dodaj obranego i pokrojonego w kostkę batata. Dopraw solą. Smaż co chwilę mieszając przez ok. 5-8 minut. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Wlej gorący bulion i gotuj razem 15 minut - do miękkości batatów.
Zmiksuj na krem. Podawaj z jogurtem i grzankami.