Wigilijny sos grecki do ryby

Karp w sosie greckim pewnie mógłby się pojawiać częściej na naszym stole. Ale dzięki temu, że jemy go tylko w święta Bożego Narodzenia, smakuje wyjątkowo. 

Receptura powstała na bazie przepisu ze znanej i cenionej wśród polskich gospodyń książki "Kuchnia polska". Znacie? 



Składniki:
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 kg białej części pora
  • 1 kg marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1 średni seler
  • 1 liść laurowy
  • pieprz kolorowy świeżomielony
  • koncentrat pomidorowy
  • ketchup pikantny
  • musztarda stołowa
  • kwasek cytrynowy
  • sól
  • papryka słodka mielona
  • cukier
  • olej
Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój w pióra, a por w półplasterki. Marchew, pietruszkę i seler obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce. 
Cebulę i pora zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj starte warzywa i podsmaż. Dodaj sól, pieprz, paprykę, liść laurowy, 1 szkl. wrzącej wody i przykryj. Duś do miękkości warzyw. 

Dodaj 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3-4 łyżki ketchupu, 1-2 łyżki musztardy, 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 1 łyżkę cukru. Wymieszaj i koniecznie spróbuj. W zależności od pierwotnego smaku warzyw możliwe, że będzie trzeba dodać jeszcze przypraw. Sos powinien mieć smak słodko-kwaśny.


Sos jest idealny do ryby. U nas w święta króluje karp.