Wigilijna zupa rybna

Są przepisy, które odkurzamy raz w roku. Są dania, które jemy tylko raz w roku. Są smaki, na które czeka się cały rok. 

Takim daniem jest wigilijna zupa rybna. Gotowana raz w roku. Idealna. Pachnąca świętami, choinką i cudowną wigilijną atmosferą. 

Nie jedliście jeszcze? Koniecznie spróbujcie :)


Składniki:
  • 2 głowy karpia
  • 2 kręgosłupy karpia pozostałe po filetowaniu
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • biała część pora
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • sól
  • śmietana 30%
  • sok z cytryny
Sposób przygotowania:

Głowy karpia dokładnie oczyść i wymyj. Razem z kręgosłupami, obranymi warzywami i przyprawami włóż do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj pod przykryciem 40-50 minut. Po upływie tego czasu wyjmij warzywa i rybę i przelej zupę przez sito. 

Powstały bulion postaw ponownie na ogniu i zakwaś do smaku sokiem z cytryny - zupa musi być kwaskowa. Całość zabiel śmietaną 30%.

W moim domu zupę rybną we wigilię podaje się z lanymi kluskami. Możesz ją również podać z ziemniakami lub makaronem gotowym.


Smacznego :)