Wigilijna kapusta z grzybami

Dla miłośników leśnych grzybów to idealna propozycja. Kapusta z grzybami. Najlepiej gdyby były to prawdziwki. Wówczas smak i zapach będzie perfekcyjny. Jeśli nie macie borowików, wykorzystajcie inne grzyby leśne.


Składniki:
  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 10 dag śliwek suszonych
  • liść laurowy
  • 3 ziarnka pieprzu czarnego
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szkl. oleju
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Grzyby wypłucz i zalej zimną wodą. Mocz co najmniej 4-5 godzin, a najlepiej całą noc. W tej samej wodzie je ugotuj. Odcedź, ale wody nie wylewaj.

Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.

Kapustę wypłucz w zimnej wodzie, odciśnij i pokrój. Wrzuć do garnka z resztą oleju, dodaj podsmażoną cebulę i zalej wywarem z grzybów. Dodaj pieprz czarny, ziele angielskie i liść laurowy. Duś do miękkości na małym ogniu. 

Odcedzone grzyby pokrój i dodaj do kapusty. Dodaj pokrojone suszone śliwki i łyżkę masła. Dopraw solą i pieprzem. 

Jeśli chcesz, możesz zagęścić mąką.