Wigilijna kapusta z grochem

Kapusta z grochem. Groch z kapustą. Jedno z 12 wigilijnych dań. Kapusta postna. Dla niektórych za delikatna. 

U nas na wigilijnym stole gości, od kiedy pamiętam. Gotowała ją babcia. Dziś gotuje ją moja mama według tego samego przepisu. Kiedyś ugotuję ją ja :)


Składniki:
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg kapusty słodkiej
  • szklanka suszonego grochu
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną wypłucz w zimnej wodzie, odciśnij i pokrój. Wrzuć do garnka z niewielką ilością wody, 2-3 ziarnkami ziela angielskiego i liściem laurowym i ugotuj do miękkości.

Kapustę słodką oczyść i posiekaj. Ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody wraz z 2-3 ziarnkami ziela angielskiego i liściem laurowym. 

Groch namocz (najlepiej na noc) i ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. Odcedź.

Cebulkę obierz, posiekaj i podsmaż na oleju. 

Wymieszaj oba rodzaje kapusty z grochem i cebulą. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.