Szybka zupa dyniowa

Kolejna wersja zupy dyniowej. Tym razem przepis z kubka :) Szybka, pyszna i bogata w składniki odżywcze, których dyni nie brakuje. Dynia bogata jest w B-karoten, potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B. Wzmacnia układ odpornościowy, co w okresie jesienno-zimowym jest niezwykle istotne. 




Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 l bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • uprażone pestki dyni lub słonecznika
  • kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

Dynię obierz ze skry i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż posiekane cebulkę i czosnek. Do cebulki dodaj dynię i duś wszystko 10 minut. Warzywa zalej gorącym bulionem i gotuj przez 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zestaw z ognia i zmiksuj na gładką masę. 


Zupę podawaj z kleksem śmietany i posypaną pestkami.

By zupa była bardziej treściwa, podałam ją z ugotowanym ryżem.