Pierniczki żytnie

Świątecznego testowania ciąg dalszy... 


Tym razem na tapetę wzięłam pierniczki. Dotychczas znane mi przepisy to te wykorzystujące mąkę pszenną. Ale takich nie może jeść (mam nadzieję, że tymczasowo) moja córka. Znalazłam przepis z mąką żytnią w książce Julity Bator "Święta bez chemii". I to był strzał w dziesiątkę! Przepyszne, aromatyczne, a przede wszystkim bez mąki pszennej. Mimo, że mąka żytnia także zawiera gluten, to jednak jest on osłabiony przez śluzy- związki, które pęcznieją rozdzielając gluteniny  od gliadyn tak, że te nie mogą spełniać swojej roli. Dodatkowo zamiast białego cukru wykorzystałam ksylitol. 


Składniki:

  • 500g mąki żytniej
  • 200g miodu
  • 75g ksyliotolu
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Rozwałkowuj je, podsypując mąką, na grubość 0,3-0,4 cm. Wykrojone pierniczki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz 9-10 minut w temp. 180 st.