Makowiec bez ciasta. Makowiec japoński.

Nasze poszukiwania zdrowszych alternatyw dobrze nam znanych dań trwają nadal. Tym razem "odczarowałam" makowca. Zamiast tradycyjnego ciasta przygotowałam makowiec japoński - bez ciasta! bez cukru! bez glutenu! 

Efekt? Błyskawicznie znikający ;)


Składniki:
  • 600g maku
  • 3 jabłka
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 szkl. miodu
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 szkl. rodzynek
  • 1 szkl. żurawiny
  • 100g masła
  • 2/3 szkl. mąki gryczanej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • zapach migdałowy
Sposób przygotowania:

Mak wypłucz pod zimną, bieżącą wodą na sicie. Następnie wrzuć go do garnka i zalej 2-3 szkl. wrzątku. Gotuj na małym ogniu, aż płyn odparuje. Pozostaw do ostygnięcia.
Mak zmiel dwukrotnie.

Pomarańczę umyj i sparz wrzątkiem. Obierz ze skórki, którą oczyść z białej części. Pomarańczową skórkę drobno pokrój.

Miąższ pomarańczy i obrane jabłka zblenduj na gładką masę. Powstałą masę wymieszaj ze zmielonym makiem, miodem, ksylitolem i rozpuszczonym masłem. Dodaj rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową oraz zapach migdałowy. Następnie dodaj oba rodzaje mąki i wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Powstałą masą wypełnij blaszkę i wyrównaj. Na cieście możesz ułożyć cienko pokrojone plasterki jabłka.

Piecz 60-70 minut w 180 st.