Makiełki - wigilijne kluski z makiem

Makiełki... Kolejne danie przygotowywane i jedzone w naszym domu tylko raz w roku. Wszyscy je uwielbiamy i traktujemy w kategorii deseru. 
Ich przygotowywanie jest mocno związane z pieczeniem makowca... dlaczego? wykorzystujemy bowiem tę samą masę :)
Przepis na masę makową podawałam TU, ale przypomnę ją raz jeszcze.


Składniki:

  • 10 dag maku
  • 1/4 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 dag margaryny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżki tartej bułki
  • olejek migdałowy
  • 1 łyżka powideł
  • ulubiony makaron (może być domowy lub kupny, polecam wstążki)

Sposób przygotowania:

Mak zalej wrzącym mlekiem, doprowadź do wrzenia i gotuj aż mleko odparuje. Wystudź, odcedź i zmiel dwukrotnie. Wrzuć do rondla, dodaj cukier, margarynę, miód i bakalie. Wszystko razem przesmaż. Wystudź. 
Do wystudzonego maku dodaj ubite z kakao jajka, bułkę tartę, olejek i powidła. Dokładnie wymieszaj.


Makaron ugotuj al dente. Odcedź i przelej krótko zimną wodą. 

Delikatnie wymieszaj ugotowany makaron z masą makową - pamiętaj, że ilość maku z tego przepisu jest spora. Dodaj tyle masy, by to makaron był nadal głównym składnikiem dania.