Kurczak w musztardzie i miodzie z ziemniakami

Szukacie inspiracji na dzisiejszy sylwestrowy wieczór? Proszę bardzo - podrzucam przepis na danie "jednogarnkowe". Ziemniaczki pieką się razem z udkami z kurczaka. Całość ma wspaniały musztardowo-miodowy smak. Mięso rozpływa się w ustach, ziemniaczki kuszą delikatnie przyrumienioną skórką... Cudo!




Składniki:

  • 4 udka
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, zalej wodą i zagotuj. Gotuj 5 minut, a następnie je odcedź.
Mięso umyj i osusz. Każde udko przekrój na dwie części - pałkę i bioderko. Skórę kurczaka ponacinaj na skos. 
Z musztardy, miodu, soli, pieprzu i oleju przygotuj marynatę.
Żaroodporne naczynie nasmaruj olejem. Następnie wyłóż do niego podgotowane ziemniaki. Oprósz je solą i pieprzem. Ułóż na nich udka i nasmaruj je marynatą. Postaraj się, aby wypełniła wszystkie nacięcia. 
Wstaw do nagrzanego do 160-170 st. piekarnika i piecz 60-70 minut. Następnie zwiększ temperaturę i włącz grill. Podpiekaj przez 8-10 minut.