Budyń jaglany kakaowy

"Budyń jaglany" to zdrowa i naturalna alternatywa dla znanej nam wszystkim wersji mlecznej. Budyń z kaszy jaglanej nie zawiera glutenu, cukru ani laktozy. Jak opisać jego smak? Trochę budyń, trochę krem. Idealny na śniadanie czy podwieczorek... Inspiracja


Składniki:

  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 2 szkl. wody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 banan
  • 5 łyżek mleka roślinnego (u mnie mleko sojowe)
  • garść rodzynek
Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną wypłucz na sitku zimną wodą. Następnie zalej 2 szklankami wrzątku, dodaj szczyptę soli i gotuj 10 minut. Po tym czasie wyłącz ogień i pozostaw pod przykryciem na kolejne 10 minut. Dodaj banana, miód, kakao, mleko i sparzone rodzynki. Wszystko zblenduj mikserem na gładką masę. Przełóż do salaterek. Podawaj na ciepło lub zimno.