Bezglutenowe waniliowe placuszki ryżowe

Placuszki pachnące wanilią do przygotowania których można użyć ryżu z wczorajszego obiadu :) Znów się kłaniają moje skłonności recyklingowe ;) Są idealne dla osób na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bezcukrowej :) 


Składniki:

  • 120 g ugotowanego ryżu
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. mąki ryżowej
  • 1/2 szkl. napoju ryżowego
  • 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • odrobina esencji waniliowej
  • olej do smażenia
  • konfitura lub owoce do podania

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z jajkami, napojem ryżowym, proszkiem do pieczenia, ksylitolem i wanilią. Dodaj ryż i wymieszaj. 
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i łyżką kładź placuszki. Smaż na złoto, ostrożnie obracając na drugą stronę. Placuszki osącz na papierowym ręczniku. Podawaj tak, jak lubisz.