Bezglutenowa zapiekanka z batatów i pora

Por. Warzywo, którego wielu unika. Sama nie jestem jego wielbicielką... Z zupy wyławiam. W sałatce nawet mi smakuje. W żadnej innej postaci go nie przyrządzałam. Do dziś. Zapiekanka z batatów (kupionych z ciekawości) i pora (któy tak naprawdę gra w niej główną rolę) stała się pretekstem do "drugiej szansy". Odpowiednio przyrządzony por jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.]: zawiera fosfor, wapń, witaminę C, B1, B2, karoten i kwas nikotynowy.
Inspiracja


Składniki:
  • 600 g batatów
  • 4 pory (tylko białe części)
  • 600 ml napoju ryżowego
  • 40 ml oliwy
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaparów
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Bataty obierz, umyj i pokrój na cienkie plasterki, Zalej wodą, dodaj 1/2 łyżeczki soli i zagotuj. Gotuj 3 minuty i odcedź na sicie. 

Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuć pokrojone na plasterki pory. Duś pod przykryciem około 4-5 minut. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mleko, cały czas delikatnie mieszając. Gotuj bez przykrycia ok. 10 minut. Następnie dodaj kapary, tymianek i sok z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze minutkę.

Całość patelni wylej do żaroodpornego naczyna wysmarowanego oliwą. Na wierzchu ułóż plastry batata - tak aby na siebie nachodziły. Całośćskrop oliwą z oliwy i posyp tymiankiem, solą i pieprzem.

Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 25 minut. Następnie włącz opcję grill i zrumień bataty (ok. 5-8 minut).