Sałatka toskańska

Odrobina wakacyjnego słońca jesienią? Dlaczego nie?! :) 

Sałatka o toskańskim rodowodzie przeniesie Was w cudownie letni czas. Mimo że lubię potrawy sezonowe, dobrze jest czasem powspominać... Tym razem słońce, wodę, ciepło... Wakacje!



Składniki:

  • 4 pomidory
  • 3 kolorowe papryki
  • 100 g oliwek czarnych
  • 1 cukinia
  • 500g makaronu penne
  • pęczek koperku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie i wystudź. Warzywa oczyść. Cukinię i paprykę pokrój i podduś na 2 łyżkach oliwy przez około 5 minut. Pomidory pokrój w ósemki.
Makaron połącz z warzywami, pokrojonymi w plasterki oliwkami i posiekanym koperkiem.
Przygotuj sos: wymieszaj sól i pieprz z octem, a następnie powoli wlewaj oliwę cały czas mieszając. Sałatkę polej powstałym sosem.