Rybka w warzywach

Lubicie mieć w lodówce danie na czarną godzinę? Takie na niezapowiedzianych gości? Ja bardzo :) Rybka w warzywach świetnie sprawdza się w takich sytuacjach. Lekko słodka, lekko kwaśna, aromatyczna i przepyszna. Czego chcieć więcej?


Składniki:

  • 1 kg filetów z  ryby
  • 2 czerwone cebule
  • 8 średnich ogórków konserwowych
  • 1 słoik czerwonej papryki konserwowej
  • mąka do panierowania
  • 2 szkl. zimnej wody
  • 6 łyżek octu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 szkl. oleju
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:

Rybę umyj i osusz. Pokrój na kawałki i dopraw solą i pieprzem. Każdy kawałek obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ogórki pokrój w talarki, a paprykę w paseczki. 

Wodę zagotuj z octem, przecierem, ketchupem, cukrem i olejem. 

Następnie przekładaj w szklanym naczyniu: ryba, cebula, ogórek, papryka, połowa gorącej zalewy, ryba, cebula, ogórek, papryka i reszta zalewy. Odstaw do lodówki na 48 godzin.