Roladki duszone w kapuście

Inspiracji obiadowych nigdy dość :) Zwłaszcza takich, na widok których ślinka cieknie i które wspomina się z przyjemnością. A jeśli dodatkowo przygotowanie nie jest bardzo praco- i czasochłonne, to na pewno warto się tym przepisem podzielić...


Składniki:

  • 4 kotlety wieprzowe
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 4 plasterki gotowanej szynki
  • mała główka kapusty białej
  • 1/3 kostki masła
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • cebula
  • 2/3 szkl. bulionu
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety rozbij cienko, starając się, by ich nie poprzerywać. Następnie oprósz je lekko pieprzem. Na każdym kotlecie połóż po plastrze sera i szynki i ciasno je zroluj. Możesz je spiąć wykałaczkami. 
Kapustę umyj i drobno poszatkuj.

Cebulę obierz idrobno posiekaj. W dużym rondlu rozpuść łyżkę masła i zeszklij na nim cebulę. Dodaj bulion i wino. Zagotuj, ciągle mieszając. Następnie dodaj resztę masła i pokrojoną kapustę. Lekko dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i duś kapustę do miękkości. 

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim roladki przez 6-8 minut cały czas je obracając, by obsmażyły sie równo ze wszystkich stron. Następnie zdejmij roladki z patelni i przełóż do kapusty. Duś wszystko razem na bardzo małym ogniu przez 10-15 minut.