Racuchy z marchewki

Wyciskarka do soków jest u nas systematycznie wykorzystywana. Soki wypijamy, a wytłoczyn żal nam wyrzucać. Staram się więc wymyślać, wyszukiwać przepisów na dania wykorzystujących te "resztki" czy też "odpady". Marchewka jest wdzięcznym produktem. Spróbujcie sami, jak się odnalazła w marchewkowych racuszkach :)


Składniki:

  • 400 g wytłoczyn z marchwi (może być marchew starta na tarce)
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Marchewkę wymieszaj z mąką, bułką tartą, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Z białek ze szczyptą soli ubij sztywną pianę i delikatnie wmieszaj ją w masę marchewkową. Nakładaj łyżką na patelnię i formuj placuszki. Smaż na złoty kolor z obu stron.

Świetnie smakują i ciepłe, i zimne. I na słodko, i na słono.