Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

Ostatnio wspominałam Wam o recyklingu wytłoczyn pozostałych do wyciskaniu soków (pamiętacie moją wyciskarkę Sana?) Dziś pomysł na resztki z jabłek. Dodają one ciastkom odpowiedniej wilgotności i słodkości. Córka uradowana z kolejnych ciasteczek, a ja szczęśliwa, bo nie wyrzucam :) Inspiracja


Składniki:


  • 250 g zmielonych płatków owsianych
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki żytniej
  • 200 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wytłoczyn z jabłek
  • 2 łyżki masła orzechowego 

Sposób przygotowania:

Utrzyj masło z cukrem na puch. Dodaj jajko i mieszaj do połączenia składników. Wymieszaj mąki z płatkami owsianymi i wsypuj porcjami do ucieranej masy. Na końcu dodaj wytłoczyny i masło orzechowe. Wymieszaj. Nabieraj łyżką porcje ciasta i w dłoniach formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko je spłaszcz. Piecz w 175 st. przez 20-25 minut.
Po wystudzeniu przechowuj w szczelnym pojemniku.