Kotlety mielone po bawarsku

Mielone, jakie jest, każdy widzi... Każdy też ma swój sposób. Jedni doprawiają solą i pieprzem. Inni próbują przemycać smaki orientalne. 

Proponuję Wam dzisiaj przepis, który w szufladzie swoje już odleżał. Kiedyś wycięty z gazety, zapomniany... Dziś przetestowany może zostać Wam polecany w wersji ulepszonej :) Smacznego!


Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 4 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 czerstwa bułka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:

Mięso wymieszaj z chrzanem, ketchupem, namoczoną i odciśniętą bułką, bułką tartą, drobno posiekaną cebulką, jajkami i majerankiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy zwilżonymi dłońmi formuj średniej wielkości kotlety. 

Są dwie wersje smażenia - na złoto ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym na patelni oleju lub w głębokim tłuszczu ok. 5 minut. 

Osobiście polecam Wam głęboki olej. Są rewelacyjne :)