Ciasto z pieczoną dynią

Dynia, dynia, dynia... Stali bywalcy znają już moją miłość do niej... Są przepisy, do których często wracam, ale są też takie, które dopiero testuję :) W zależności do dostępnych składników oczywiście ;)

Tym razem na warsztat trafiło ciasto z pieczoną dynią... Imbirowe, korzenne... Przepyszne... Rozgrzewające w długie jesienne wieczory...


Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 450g puree z pieczonej dyni
  • 3/4 szkl. oleju
  • odrobina oleju do wysmarowania blaszki
  • kaszka manna do wysypania blaszki

Sposób przygotowania:

W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre. Dokładnie tek, jak na muffiny. Do składników suchych wlewamy mieszankę młynną i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. 

Keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy kaszką manną. Wylewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym do 180 st. piekarniku przez 35-45 minut - do suchego patyczka. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.