Chrupiące udka

Lubicie proste i szybkie przepisy? Dania, których przygotowanie zajmuje pięć minut? Ja uwielbiam :)

Taki jest właśnie przepis na udka z kurczaka, jednocześnie chrupiące i bardzo soczyste. Spróbujcie :)


Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy warzywnej typu vegeta
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:

Udka umyj, przekrój na dwie części i natrzyj przyprawą. Do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego włóż przygotowane uda, posmaruj majonezem i posyp bułką tartą. Naczynie przykryj. Wstaw do nagrzanego do 250 st. piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200 st. Piecz kolejne 30 minut. Po tym czasie naczynie odkryj i piecz bez przykrycia jeszcze 10 minut, by wierzch się zrumienił.