Malinowa chmurka

Dziś będę Was wodzić na pokuszenie... Ciastem, które warte jest każdej poświęconej mu minucie... Ciastem, które łączy w sobie wszysto, co najlepsze - soczyste i aromatyczne maliny, masę serowo-śmietankową oraz chrupiącą bezę... 
Przepis podkradłam stąd :)


Składniki:

  • 3 jajka
  • 30 g + 3  łyżki cukru pudru
  • 150 g drobnego cukru 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 600 g malin
  • 3 malinowe galaretki na 500 ml wody każda
  • 3 szkl. wrzącej wody
  • 500 ml śmietany 30%
  • 250g serka mascarpone

Sposób przygotowania:

Mąkę, pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia, 30 g cukru waniliowego i 1 łyżkę cukru wanioliowego zagnieć szybko z 3 żółtkami na kruchy spód. Uformuj kulę, owiń w folię i schłódź w lodówce przez 60 minut. 
Blachę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. 
Schłodzone ciasto rozwałkuj i ułóż w formie. Możesz też odrywać po kawałku i wylepiać dno formy. Wyrównaj i ponownie schłódź przez 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwaj widelcem. Piecz w 190 st. przez 15 minut. Wyjmij i wystudź.

Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie. Przestudź i wymieszaj z malinami. Odłóż do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłóż na kruche ciasto i schłódź w lodówce przez noc.

Najlepiej wieczorem upiecz bezę:
Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj 150 g cukru - łyżka po łyżce. Pod sam koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Blachę odwróć do góry dnem i wysmaruj ją masłem. Wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj na nim masę bezową na wielkość blachy. Oprósz płatkami migdałowymi. Piecz w 140 st. przez godzinę. Pozostaw do wystygnięcia w piekarniku.

Śmietanę ubij z 1 łyżką cukru waniliowego i 3 łyżkami cukru pudru na puszysty krem. Dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na galaretkę z malinami. Na masę śmietanową delikatnie połóż bezę.  Schłódź przez minimum 2 godziny w lodówce.

Dobra rada: ciasto jest najsmaczniejsze przez pierwsze 12-18 godzin. Później beza wilgotnieje.