Krem brokułowy

Jesień to czas, kiedy na nasz stół wracają gorące zupy. Tegoroczny sezon otworzył krem brokułowy z groszkiem ptysiowym. 


Składniki:

  • 1 brokuł (ok. 500g)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • groszek ptysiowy
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Brokuł wypłucz w zimnej wodzie. Włóż do lekko ocukrzonego wrzątku i ugotuj do miękkości. 

W drugim garnku zagotuj bulion i dodaj do niego oczyszczone i pokrojone drobno marchewki, ziemniaki, cebulę. Ugotuj do miękkości. Dodaj do niego osączonego brokuła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko zmiksuj za pomocą blendera. Dopraw solą i pieprzem.

Podawaj z groszkiem ptysiowym.