Suszone ananasy

Często zaglądam na bloga Chillibite - jest niezwykle inspirujący... Tym razem nie oparłam się pokusie przetestowania metody suszenia ananasów... Prawdą jest, że kupno dobrego produktu gotowego w przystępnej cenie to nie lada wyzwanie. Samodzielne jego wysuszenie, jeśli posiada się suszarkę do owoców i warzyw, to tak naprawdę łatwizna :)

Do suszarki - takiej jak na zdjęciu - zmieściły mi się 2 sporej wielkości owoce. Po obraniu z zewnętrznej skórki i wykrojeniu niejadalnego środka pokroiłam anaansy w cząstki, ułozyłam na tacach i ... resztę wykonała suszarka :)

Suszenie trwa ok. 10 godzin - w tym czasie, co 2-3 godziny dobrze byłoby zmienić tace - te z dołu na górę :)

Wysuszony domowym sposobem ananas jest aromatyczny, giętki i przepysznie słodki. Idealny jako przekąska, jako dodatek do musli czy granoli...

Spróbujcie :)