Karkówka z czosnkiem

Są przepisy, które są tak klasyczne, że czasem wierzyć się nie chce, jak ktoś ich jeszcze nie próbował. Karkówka z czosnkiem jest takim klasykiem u mnie w domu. Przepis sprzed lat. Wielokrotnie serwowany na świąteczne obiady. Karkówka, która jest aromatyczna, soczysta i idealnie się komponuje z uwielbianymi przez nas kluskami śląskimi. Karkówka, której musisz spróbować :)


Składniki:

  • 1-1,5 kg karkówki
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • majeranek
  • główka czosnku

Sposób przygotowania:

Karkówkę umyj i osusz. Czosnek podziel na ząbki i obierz je. Następnie w karkówce nożem z ostrym końcem rób nakłucia i wciśnij w nie ząbki czosnku. 

Z soli, pieprzu i papryki - w proporcji 1 łyżka soli: 1 łyżeczka pieprzu : 1 łyżka papryki przygotuj mieszankę, do której dodaj (w zależności od upodobań) 1-2 łyżki majeranku. Powstałą przyprawą natrzyj mięso. 

Przygotowaną karkówkę włóż do rękawa do pieczenia i zostaw na noc w lodówce.

Wyjmij mięso z lodówki co najmniej godzinę przed pieczeniem. Wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika i piecz - w zależności od wagi - 1-1,5 h.