Bananowiec - ciasto bananowe bez pieczenia

Serce mi się kroi, gdy widzę sterty dojrzałych bananów w sklepach. Sterty, po które mało kto sięga, a w których jest najwięcej słodyczy i które mają najniższą cenę... 

Moim ulubionym sposobem na takie przejrzałe banany jest ciasto, które przygotowuje się chwilę, które może być alternatywą dla lodów... Ciasto o wdzięcznej nazwie... Bananowiec...


Składniki:

  • 5 dojrzałych bananów
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 galaretki 
  • 1 paczka biszkoptów
Sposób przygotowania:

Przygotuj galaretki - na 1 galaretkę weź 1 szklankę wrzątku.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim biszkopty i zalej niewielką ilością wystudzonej galaretki. Wstaw do lodówki.

Masło utrzyj z cukrem. Dodaj pokrojone w grube plastry banany. Zmiksuj razem z masłem. Dodaj jedną wystudzoną galaretkę. Powstałą masę wyłóż na schłodzone biszkopty i wstaw do lodówki. Po upływie około 30-40 minut wylej na stężałą masę resztę galaretki.

Schłódź.