Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym

Tak, jak wczoraj wspominałam, mam w zanadrzu kilka przepisów, które warto schomikować na przyszły rok... Z racji krótkiego sezonu na surowiec... Ponownie na warsztacie są kwiaty czarnego bzu... Wczoraj krótko opisałam ich zalety, więc dziś przejdę prosto do przepisu na pyszne placuszki ;)



Składniki:

  • kilka kwiatostanów czarnego bzu
  • cukier puder
  • olej do smażenia
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl. wody gazowanej
  • 1/4 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:


Mleko i wodę wymieszaj z jajkiem. Dodaj sól, cukier i wymieszaj trzepaczką. Następnie dodaj mąkę i mieszaj do utworzenia gładkiego ciasta. Odstaw je na 30 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Nieopłukane kwiaty łap za łodyżki i obtaczaj w cieście. Połóż na rozgrzanej patelni. W czasie smażenia z pierwszej strony obetnij łodyżki nożyczkami. Gdy się zezłocą, obróć na drugą stronę. Osącz na serwetce. 
Posyp cukrem pudrem.